Kip piri piri
5 pepers, rood
2 tenen knoflook, in stukjes
¼ tl kruidnagelpoeder
3 cm gember, geschild en in stukjes
1 el basterdsuiker, geel
3 el wijnazijn, rood
2 citroenen, sap en rasp
1 tl paprikapoeder, scherp
1 tl oregano, gedroogd
4 el olijfolie
1 tl zout
4 piepkuikens
Gril de rode pepers op de barbecue of boven een gasvlam tot de velletjes zwart zien.Pel de pepers en snijd ze open. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten of houd ze erin voor een nog pittigere marinade. Pureer ze in de kleine kom van de keukenmachine samen met de knoflook, kruidnagel, gember, suiker, wijnazijn, citroensap en -rasp,paprikapoeder, oregano, olijfolie en zout.
Maak de piepkuikens schoon en dep ze droog. Knip met een scherpe keukenschaar de ruggengraten uit de piepkuikens. Wrijf ze in met de marinade en doe ze samen met de rest van de marinade in een goed afsluitbare zak. Laat ze minstens 1 uur maar liever 1 nacht marineren in de koelkast. Neem de piepkuikens uit de marinade, druk ze plat en steek 2 satéprikkers kruislings door elk piepkuiken. Zo blijven ze mooi plat. Grill de piepkuikens in 10-15 min. aan elke kant gaar. (Of bak ze met de velkant omhoog in ca. 40 min. gaar in een oven van 200°C) Lekker met gegrilde maiskolven.