Soutzoukakia
500 g rundergehakt
1 ei
2 el gesneden verse peterselie
1 tl komijn
2 teentjes knoflook
Mespunt kruidnagel
Zout en peper
30 g paneermeel of 1,5 wit broodje (zonder kost)
2 el bloem
2 el zonSnijd de knoflook heel erg fijn en hak de peterselie grof.
Stap 2
Meng het gehakt met het ei, de peterselie, de olijfolie, de knoflook, het paneermeel (of geweekt brood) en de kruiden. Laat het mengsel een half uur afgedekt in de koelkast staan. Maak ondertussen de tomatensaus!
Stap 3 - Tomatensaus
Snijd de ui in kleine stukjes en de knoflook heel fijn. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de knoflook en de ui een beetje aan.
Stap 4
Voeg na 2 minuten de suiker, oregano, kaneel, nootmuskaat en de 2 laurierblaadjes toe. Laat dit zachtjes mee garen.
Stap 5
Blus het geheel af met de rode wijn en voeg na 2 minuten de tomaten toe en vul dit aan met wat water. Roer het geheel goed door en laat het lekker zachtjes pruttelen zodat de kruiden hun smaak kunnen afgeven. Breng verder op smaak met wat peper en zout.
Stap 6 - Soutzoukakia
Als het gehakt een half uur in de koelkast heeft gestaan, draai er dan 8 wat dikkere rolletjes van. Haal ze vervolgens even door de bloem.
Stap 7
Neem een koekenpan en verwarm een beetje zonnebloemolie. Bak de Soutzoukakia aan alle kanten mooi bruin. Ze hoeven alleen maar goed aangebakken te worden, garen doen ze verder in de tomatensaus.
Stap 8 - nagaren in de tomatensaus
Als de Soutzoukakia mooi bruin zijn schep ze dan over naar de pan met de tomatensaus en laat ze daar nog 15 minuten in garen zonder deksel. De Soutzoukakia zijn vervolgens klaar om gegeten te worden.