Oude wijvensoep
250 gram half om half gehakt
1 ui
2 kleine preien of 1 grote prei
250 gram champignons
1 teen knoflook
400 gram witte bonen met tomatensaus (blik/ glas)
2 bouillonblokjes (kip, groenten of runder)
3 eetlepels tomatenpuree
Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Was en snijd de prei in ringen (verwijder de uiteindes). Halveer de champignons, mag best een beetje grof.
Bak de ui 1 minuutje aan in een flinke klont boter of olie naar keuze. Bak het gehakt daarna erbij tot het een bruin randje krijgt. Voeg de knoflook en de prei toe en laat 2-3 minuten meebakken. Bak de tomatenpuree vervolgens 1 minuut mee.
Giet ongeveer 1,5 liter water met de bouillon erbij, samen met de champignons. Laat de soep aan de kook komen en laat 5 minuten op een lager vuurtje koken.
Voeg de witte bonen met saus toe en verwarm nog 5 minuutjes zachtjes mee. Wil je een iets dunnere soep? Voeg dan nog een beetje water toe. Check op zout en peper.