De lekkerste chilisambal


 



De lekkerste chilisambal

2 banaansjalotten, grof gehakt

3 tenen knoflook, grof gehakt

100 g gedroogde chilipepers, geweekt in kokend water tot ze zacht zijn

½ theel. trassi

3 eetl. plantaardige olie

1½ eetl. tamarindeconcentraat

3 eetl. palmsuiker (gula djawa) of donkere basterdsuiker

½ theel. fijn zeezout

Pureer de sjalot en knoflook met de staafmixer tot een fijne, gladde massa. Doe het mengsel in een kleine kom en zet opzij.

Pureer de pepers en trassi samen met 100 ml water tot een fijne, gladde massa.

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak het sjalot-knoflookmengsel 3 minuten, roer af en toe. Voeg het peper-trassimengsel toe en laat het 1 minuut bakken.

Voeg vervolgens de tamarinde, suiker en het zout toe. Roer goed door en meng er 200 ml water doorheen. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen tot het mengsel is ingedikt en de olie zich aan de bovenkant begint af te scheiden. Zet het vuur uit en de sambal is klaar.