BABI BASE MANIS
400 gram varkenslappen
4 sjalotjes
2 teentjes knoflook
3 kleine lomboks (je kunt het zo heet maken als je wilt)
stukje gember ‘djahé‘ van ongeveer 2 of 3 centimeter
4 el ketjap manis (zoete ketjap), ik gebruik altijd ketjap van het merk ABC
2 el ketjap asin (zoute ketjap), te koop bij de toko
150 ml water
scheutje olie
zout en zwarte peper
Snijd het vlees in blokjes.
Schil de sjalotjes en knoflook en snij ze fijn.
Schil ook de djahé en snij ze in dunne plakjes.
Snij de lomboks in grove ringen.
Verhit de olie en fruit de sjalotjes en de knoflook. Voeg de gember en het vlees toe en braad dit twee minuten aan op hoog vuur.
Doe de ketjap manis, de ketjap asin erbij en braad nog 1 minuutje aan; kruid ze met wat zout en flink veel zwarte peper.
Voeg dan het water toe en laat het vlees 10 minuten sudderen op laag vuur, met het deksel op de pan. Niet geheel afsluiten, het ketjap-vocht komt flink omhoog.
Haal de deksel van de pan, voeg de lombok toe en laat het vlees nog 20 minuten sudderen op laag vuur. Door het vocht kan dit gerecht lekker gaar worden en indikken en komt het er stroperig uit te zien.
Als je dit gerecht pas de volgende dag eet, wat àltijd lekkerder smaakt, verwijder dan de schijfjes djahé. Dit gaat anders erg overheersen.