Ayam kuluyuk
300-350 gr kipdijfilet
1½ tl bouillonpoeder
1 tl zout
snufje peper
citroensap
7 flinke tl bloem
1 eiwit
Voor de saus:
2½ tl tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 tl djahé -gember-
2 el bruine basterdsuiker/witte suiker
2 dl water
½tl chinese ketjap, dark
klein scheutje azijn
zout naar smaak
2 tl maizena, scheutje water
rode/groene/gele paprika
ananasstukjes, hoeveelheid naar eigen smaak
1 ui
paar druppels sesamolie
Kip voorbereiden: Snijd de kipdijfilet in stukjes zoals op de foto en zet opzij in een kom.
Pers 1 schijfje citroen erboven uit; voeg de bouillonpoeder, peper, djahé -gember- zout toe en meng alles goed door elkaar.
Scheid het ei, klop het eiwit en roer dit door het kipmengsel.
Voeg bloem toe en meng alles goed door elkaar. Het mengsel mag niet te nat zijn. Dek de kom af en zet de marinade 10 minuten weg.
Verwarm wat olie op niet te hoog vuur, olie mag niet walmen.
Frituur de kipvleesjes in 5 minuten stuk voor stuk in de olie op niet te hoog vuur! Let op: niet alles tegelijk, anders blijft de kip plakken.
Snijd ondertussen de ui en de paprika’s in grote stukken.
Verwarm wat olie en fruit de ui en paprika lichtjes aan. Haal het uit de pan en zet opzij.
Verwarm wat olie in dezelfde pan, pel de knoflook en fruit dit aan.
Voeg de tomatenpuree toe en bak lichtjes aan. Schenk 200 ml water erbij, de bruine suiker, scheutje azijn, de djahé, het zout en roer goed door tot het sausje kookt. Op klein vuur!
Giet ½ tl Chinese ketjap, ‘dark’, erbij en laat het geheel met deksel op de pan zo’n 5 minuten sudderen. Klein vuur gebruiken!
Maak in de tussentijd een papje van de maizena en het water en voeg dit toe aan de saus als u vindt dat dit te dun is. Roer goed door tot een mooi, glad geheel.
Tot slot mag de kip, paprika en de uistukjes erbij. Ook wat druppels sesamolie, dit maakt de smaak voller en rijker.