Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus


 

Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus

800 gr. aardappels, kruimig

600 gr. ijsbergsla, in reepjes

1 rode ui

250 gr. spekreepjes

25 gr. roomboter

scheutje melk

100 gr. kaas, jong of jong belegen

sojasaus

peper en zout

Zet een flinke pan op het vuur en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Kook de aardappels voor je stamppot ijsbergsla in 20 minuten gaar. Verhit in de tussentijd een koeken- of hapjespan op laag vuur. Pel de rode ui en snijd deze met een koksmes in kleine stukjes. Doe de spekjes in de hete koekenpan en bak deze kort tot er wat bakvet in de pan zit. Voeg nu de stukjes rode ui toe en bak kort mee. Voeg naar smaak sojasaus toe en bak alles tot de spekjes goed gaar zijn. Schep af en toe door elkaar. Zet het vuur laag en bewaar tot zo.

Giet de aardappelen af en voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid naar smaak met peper en zout en stamp met de aardappelstamper tot een romige puree. Doe hierna beetje bij beetje de ijsbergsla in de pan en stamp of roer deze erdoor. Hierna doe je de spekjes, rode ui en het bakvet erbij. Snijd een stukje jonge kaas in heel kleine blokjes en roer deze er tot slot door. Laat nog kort staan zodat de kaas kan smelten en je stamppot ijsbergsla met rode ui, spekjes en jonge kaas is klaar.