Stamppot ijsbergsla met rode ui en spekjes in sojasaus
800 gr. aardappels, kruimig
600 gr. ijsbergsla, in reepjes
1 rode ui
250 gr. spekreepjes
25 gr. roomboter
scheutje melk
100 gr. kaas, jong of jong belegen
sojasaus
peper en zout
Zet een flinke pan op het vuur en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Kook de aardappels voor je stamppot ijsbergsla in 20 minuten gaar. Verhit in de tussentijd een koeken- of hapjespan op laag vuur. Pel de rode ui en snijd deze met een koksmes in kleine stukjes. Doe de spekjes in de hete koekenpan en bak deze kort tot er wat bakvet in de pan zit. Voeg nu de stukjes rode ui toe en bak kort mee. Voeg naar smaak sojasaus toe en bak alles tot de spekjes goed gaar zijn. Schep af en toe door elkaar. Zet het vuur laag en bewaar tot zo.
Giet de aardappelen af en voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid naar smaak met peper en zout en stamp met de aardappelstamper tot een romige puree. Doe hierna beetje bij beetje de ijsbergsla in de pan en stamp of roer deze erdoor. Hierna doe je de spekjes, rode ui en het bakvet erbij. Snijd een stukje jonge kaas in heel kleine blokjes en roer deze er tot slot door. Laat nog kort staan zodat de kaas kan smelten en je stamppot ijsbergsla met rode ui, spekjes en jonge kaas is klaar.