Portokalopita: Griekse broodpudding





 Portokalopita: Griekse broodpudding

4 eieren

235 ml neutrale olie + extra, voor het invetten

200 gram Griekse yoghurt (met ongeveer 5% vet)

100 gram kristalsuiker

1 sinaasappel, de geraspte schil

2 1/2 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel gemalen anijs

Snufje zout

450 gram filodeeg, ontdooid

Voor de siroop:

400 gram kristalsuiker

1/2 theelepel gemalen anijs

1 kaneelstokje

1 steranijs

1 sinaasappel

Snufje zout

Maak eerst de siroop. Doe daarvoor de suiker en 475 ml water in een steelpannetje. Doe de anijs, steranijs en het kaneelstokje erbij. Schil of snijd twee reepjes schil van de sinaasappel en doe die er ook bij (de sinaasappel kun je lekker opeten).

Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat dan 10 tot 15 minuten zachtjes inkoken tot een dikke siroop. Laat daarna helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ronde bakvorm van ongeveer 25 cm in met wat neutrale olie.

Pak er een grote kom bij (en als we zeggen groot, bedoelen we groot) en klop daarin de eieren en de olie tot ze gebonden zijn. Meng er de yoghurt, suiker, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder, anijs en zout doorheen.

Nu gaan we iets leuks doen: scheur het filodeeg in grote stukken (ongeveer ter grootte van je hand) en meng ze voorzichtig door het yoghurtmengsel. Dat gaat het beste met je handen. Zorg dat elk stukje deeg goed is bedekt. Giet het beslag daarna in de ingevette bakvorm.

Zet de Griekse broodpudding in de voorverwarmde oven en laat in 45 tot 55 minuten goudbruin bakken.

Haal de warme broodpudding uit de oven en prik er met een satéprikker of eetstokje gaatjes in. Giet de afgekoelde siroop er langzaam overheen.

Laat de broodpudding daarna nog 30 minuten staan, zodat de siroop er helemaal in kan trekken.

Serveer de portokalopita lauwwarm of op kamertemperatuur. Dan is ‘ie het lekkerst.