Jachtschotel met schijfjes appel
Ingrediënten
Voor het stoofpotje
1 ajuin
bakboter
800 g runderstoofvlees
2 el bloem
peper
zout
600 ml tafelbier
100 g gerookte spekblokjes
1 kruidentuiltje
2 plakjes Belgische peperkoek
Voor de aardappelpuree
1000 g bloemige aardappelen
100 ml melk
1 klontje boter
nootmuskaat
En verder
2 appelen
1 el boter (gesmolten)
Snipper de ui.
Verwarm een scheutje olie met een klontje boter en bak er het vlees rondom in bruin. Kruid met peper en zout.
Bestuif het vlees met de bloem en roerbak nog 1 minuut verder. Verwarm ondertussen het bier in een steelpannetje.
Voeg de ui en het spek bij het vlees en bak nog 3 minuten verder. Blus met het warme bier en schraap alle aanbaksels los.
Leg het kruidentuiltje en de plakjes peperkoek in de pan, zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuur minstens 2,5 uur sudderen, tot het vlees zacht is. Schep elk half uur om.
Schil ondertussen de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar. Giet ze vervolgens af en laat ze goed uitstomen. Stamp ze met de melk en een klont boter tot puree. Kruid met het nootmuskaat, peper en zout.
Boen de appelen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwijder het kruidentuiltje uit de stoofpot en schep alles in een ovenschaal.
Schep er de aardappelpuree op en verdeel er de plakjes appel over. Bestrijk de appeltjes met de gesmolten boter en zet de jachtschotel 15 minuten in de oven.
Werk af met de tijm en serveer meteen.