Gemarineerde tomatensalade
1 grote witte ui fijngesnipperd
2 knoflookteentjes gesnipperd (optioneel)
25 ml balsamico crème of azijn
25 ml rode wijnazijn
50 ml olie
ca. 1 eetlepel gesnipperde peterselie (+ 1 eetlepel voor garnering)
ca. 1 eetlepel gesnipperde basilicum
ca. 1 eetlepel gesnipperde bosui
ca. 1 eetlepel gesnipperde bieslook
ca. 1 eetlepel tijm
peper en zout, evt. kruidenzout
1 rode ui
Bij het gebruiken van balsamico azijn i.p.v. crème kan je een klein schepje suiker toevoegen aan de dressing.
Maak een dressing van de balsamico, wijnazijn en olie. Gebruik een extra virgin olie voor nog meer smaak. Meng de groene kruiden, witte ui en knoflook door de dressing. Breng op smaak met peper, zout en/of kruidenzout.
Mis je één van de groene kruiden, dan kan je die vervangen voor gedroogde kruiden of weglaten. De hoeveelheden van de kruiden zijn bij benadering, ik knip er gewoon wat doorheen.
Snijd de tomaten in ringen. Doe deze in een schaal en schenk de marinade erover. Laat de marinade nu een paar uur intrekken. Hoeft niet in de koeling. Schep af en toe een keertje door.
Giet de tomaten voor gebruik door een zeef. Vang het vocht van de marinade op. Serveer de tomaten in een mooie schaal met fijne rode uienringen erover en nog wat peterselie. Zet de marinade er los bij voor wie nog meer over de salade wilt of om er stukjes brood in te dopen.