Bietenstamppot met appel en spekjes
1 kg kruimige aardappel, geschild en in stukken
50 g ongezouten roomboter
200 – 250 ml melk of slagroom (ik gebruik altijd slagroom, dat maakt de puree lekker romig)
300 g gerookte spekreepjes of -blokjes
500 g gekookte bietjesblokjes uit een pot, uitgelekt
15 g dille, fijngehakt
150 – 180 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
75 g walnoten
2 friszoete appels, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
Honing of balsamicostroop naar smaak
Breng de aardappels in een ruime pan met gezouten water aan de kook. Kook ze in circa 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet terug op laag vuur. Stamp de aardappels fijn met de helft van de roomboter en maak er met melk of slagroom een smeuïge puree van. Breng op smaak met peper en zout en houd warm.
Verhit een koekenpan en bak de spekjes op middelhoog vuur goudbruin. Roer de spekjes met het vrijgekomen bakvet, de bietjes, dille, geitenkaas en walnoten door de puree. Warm goed door.
Bak ondertussen de appelpartjes in de overige roomboter in de koekenpan van de spekjes goudbruin. Serveer de bietenstamppot met de gebakken appel.