Babi Bumbu rudjak




Babi Bumbu rudjak

500 gr hamlappen

1 ui

1 tomaat

5 kemirinoten

tl trassipoeder of 1 cm trassiblok

sereh stengel

4 teentjes knoflook

2 lomboh, u kunt het zo ‘pedis’ -pittig- maken zoals u zelf wilt

2 ‘djeruk purutblaadjes‘ -limoenblaadjes-

1 salamblad

1 el ‘gula djawa’ -Javaanse suiker- of witte suiker

tl ‘kunyit’ -geelwortel-

2 dl water

30 gr santen(blok)

zout naar smaak

beeSnijd het vlees in blokjes.

Maal de trassi, de kemirinoten en de teentjes knoflook fijn in een blender.

Snijd de lomboh in schuine strips, de ui in kleine stukjes en de tomaat in partjes.tje olie. 

Verwarm wat olie in een wok of vleespan en fruit hierin de bumbu, ui en de lomboh.

Zodra de ui glazig ziet, voegt u de kunyit, sereh stengel, salamblad, djeruk purutblaadjes en de tomaatpartjes toe. Fruit dit  mee en roer rustig door.

Doe het vlees in de pan, alsmede het water en de santen. Roer alle ingrediënten goed door elkaar.

Tot slot voegt u de suiker toe en laat het gerecht ½ uur sudderen op klein vuur mèt het deksel op de pan. Zo kan het vlees garen en het santenblok oplossen.

8. Haal na een ½ uur het deksel van de pan af en laat het gerecht nog 5 minuten of langer pruttelen totdat de saus ingedikt is.