Ayam kampung Kuah Kuning
1 kg kipfilet, in reepjes of blokjes gesneden
2 limoenen, het sap
1-1½ tl zout
4-5 el zoete sojasaus (ketjap manis)
2 el Maizena
kruidenmix (bumbu):
voldoende rijstolie
10 tenen knoflook, geplet en gesneden
10 kleine ronde rode sjalotten, in plakjes
5 cm verse gember, balkjes
4 cm galanga, heel of in halven
1-4 rode cayennepepers, gesnipperd
toevoegen:
500 ml warm water
1 bouillonblokje kip
2 tomaten, in partjes
flink handje lente-ui/bieslook, 1 cm
10 cm kaneelstokje, in halven
4 kruidnagels
witte peper (optioneel)
Marineer de kipstukjes. Besprenkel deze eerst met het limoensap, 5 minuten laten staan, dan het zout en de zoete sojasaus, even mengen. Als laatste de Maizena erdoor mengen, dan minimaal 20 minuten laten staan.
Ondertussen bereid je de kruidenmix volgens het lijstje ‘kruidenmix’ voor. Snij de tomaten en de lente-ui. Zet het even apart.
Neem een grote wok met anti-aanbaklaag, doe daar voldoende rijstolie in, plus de kruidenmix. Fruit dit kort.
Vervolgens de kipstukjes plus de marinade erbij en laat het vlees even stollen.
Blussen met het water en doe de overige ingredienten erbij, omroeren, warmtebron laag, deksel op de wok en 20 minuten laten garen.
Wanneer gaar, warmtebron hoog en de saus iets laten indikken. Eventueel een snufje witte peper er over. Klaar!