Bruine bonen met spek en appelmoes
ingrediënten
1 eetlepel azijn
25 gram boter
2 eetlepels olie
4 uien
300 gram mager gerookt spek
500 gram bruine bonen
Bak het spek en de uien in een scheutje olie of een klontje boter op lage stand regelmatig omscheppend tot de uien gaan kleuren. Blus af met de azijn.
Giet de bonen af en laat ze uitlekken.
Schep de uien en het spek door de bonen en proef of er nog zout bij moet. Maal er wat peper over.
Lekker met zelfgemaakte grove appelmoes. Voor een modernere versie past sla met tomaat en komkommer ook!
bereidingstip
Zet geweekte peulvruchten altijd op met vers water. . Voeg het zout pas toe aan het eind van de kooktijd, anders blijven de bonen hard. . De bruine bonen kunnen desgewenst door kapucijners worden vervangen. . In plaats van rookspek kun je ook casselerrib of een in plakjes gesneden rookworst gebruiken.. . .