1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
500 gram spruitjes schoongemaakt en kontje afgesneden
125 mililiter melk
klontje roomboter
flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
2 flinke theelepel kerriepoeder
1 flinke theelepel grove mosterd
500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
1 teentje knoflook geraspt
30 gram panko
50 mililiter melk
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels sambal badjak
flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
2 eetlepels ketchup (Heinz)
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel mosterd
1/2 theelepel nootmuskaat
GEHAKTBALLETJES:
500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
1 teentje knoflook geraspt
30 gram panko
50 mililiter melk
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels sambal badjak
flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
2 eetlepels ketchup (Heinz)
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel mosterd
JUS/SAUS:
50 gram roomboter
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 eetlepel ketjap manis
snufje chilivlokken
1 rundvlees bouillonblokje (Maggi)
----------------------------------------------
BEGIN MET HET MAKEN VAN DE GEHAKTBALLETJES:
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en vorm tot 4 grote of 12 kleinere gehaktballen van.
Verhit de roomboter in een stoofpan. Voeg de gehaktballen toe en bak rondom
goudbruin aan. Haal de gehaktballen uit de pan. Fruit kort de uien met de knoflook
aan samen met ketjap manis en een snufje chilivlokken.
Leg de gehaktballen terug in de pan, voeg water toe tot de gehaktballen tot de helft
onder water staan. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de gehaktballen
met de deksel op de pan 17-20 minuten zachtjes pruttelen. (laat de deksel wel een klein kiertje open)
KOOK ONDERTUSSEN DE SPRUITJES STAMPPOT:
Doe de aardappelen in een grote pan met koud water en een snuf zout.
Breng aan de kook en kook tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt afhankelijk van
de grote van je aardappelen tussen de 10-20 minuten. Giet de aardappelen af.
Kook in een andere pan de spruitjes beetgaar en giet ook deze af. Dit duurt ongeveer 8-12 minuten.
Tip: Kook ze niet te lang, want dan kunnen ze bitter worden.
Houd ze lekker beetgaar voor de beste smaak.
Stamp de aardappelen met de spruitjes, melk, roomboter, peper, zout,
nootmuskaat kerriepoeder en grove mosterd.
Serveer de spruitjes stamppot met de gehaktballen en jus. Eet smakelijk!
TIP: wil je de stamppot lactosevrij maken, gebruik dan plantaardige melk en boter.
TIP: het is ook lekker om nog 100 gram stukjes extra belegen kaas door de stamppot te mengen.
TIP: wil je een dikkere jus/saus? Haal dan halverwege
de kooktijd de deksel helemaal van de pan en voeg eventueel een maïzena-papje toe.