Nasi Goreng Balikpapan (gebakken rijst uit Balikpapan)

 






500 gram rijst

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel olie

2 eetlepels ketjap manis

½ komkommer in schijfjes

1 mespunt kentjoer

gebakken uitjes, atjar zout, peper, nootmuskaat

2 grote uien, fijngesneden 1 stukje trassi

1 theelepel sambal oelek 1 stukje prei, fijngesneden

100 gram ontbijtspek 250 gram kip, in stukjes

wat selderie, fijngehakt


Fruit in wat olie de trassi, knoflook en de ui totdat de ui bruin is

 Doe dan de kip (vlees van hamlappen of garnalen of gecombineerd kan ook) erbij

Maak het af met de overige kruiden. Is het vlees bruin, dan het spek toevoegen totdat dit gaar is

Voeg dan beetje bij beetje de rijst toe en blijf goed omroeren totdat de rijstekorrels los zijn

Giet er wat ketjap over en de sambal naar smaak

Het geheel weer goed omscheppen

De prei en selderie als laatste er doorheen mengen

Opdienen in een diepe schaal

Garneer het geheel met een gebakken spiegelei, plakjes komkommer en gebakken uitjes

 Geef er kroepoek,  atjar bij