Indonesische Ayam Blado

 








  • 400 gram witte rijst
  • 8 kipdijfilets
  • zout
  • witte peper
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene pepers
  • 10 rawit pepers
  • 1 stukje galanga ± 1 cm vervang eventueel voor gemberwortel
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 1 tomaat
  • 1 flinke scheut ketjap manis ketjap A
  • 1 scheutje ketjap asin
  • 1 el rietsuiker
  • verse koriander
  • Bestrooi 8 kipdijfilets aan beide kanten met zout en witte peper. Verhit een pan met een klein scheutje zonnebloemolie en bak de kip aan beide kanten bruin en krokant op middelhoog vuur.
  • Snij 2 sjalotten in halve ringen
  • Hak 2 teentjes knoflook fijn
  • Snij 2 groene pepers in ringen
  • Snij 10 rawit pepers in ringen
  • Snij een stukje galanga in kleine stukjes
  • Snij 3 limoenblaadjes in hele dunne reepjes
  • Snij 1 tomaat in partjes
  • Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord. Doe alle gesneden ingrediënten in de pan, behalve de tomaat, en bak ze in het overgebleven braadvet van de kip. Laat het 5 minuten fruiten.
  • Voeg een flinke scheut ketjap manis toe, een scheutje ketjap asin en 1 el rietsuiker.
  • Trek de kip met je vingers in grove stukken uit elkaar en gooi ze terug in de pan. Roer de kip door de saus.
  • Voeg de tomaatpartjes toe en knijp het sap van een halve limoen erbij uit.
  • Serveren

    • Schep rijst in een kom, schep de ayam blado op de rijst, serveer de maaltijd met atjar tjampoer. Garneer eventueel met verse koriander