Drie uien (400 gram), gehakt
Plantaardige olie
Een el knoflook (15 gram)
Drie el tomatenpuree (45 gram)
Twee tomaten (300 gram)
Een halve theelepel kaneel, kardemom, kruidnagel, komijn, koriander, zwarte peper
Zout
Een kwart van een kopje water
Langkorrelige basmatirijst (2 kopjes), gewassen en 30 minuten geweekt
Hele specerijen (kaneelstokjes, kardemom, kruidnagel, laurierblaadjes, komijnzaad, korianderzaad, zwarte peper)
Saffraan of saffraan kleur (geweekt)
Verse koriander (voor garnering)
Instructies:
Bak gehakte uien in plantaardige olie tot ze gekaramelliseerd zijn. Haal de helft uit de pan.
Giet wat olie uit de pan en voeg knoflook, tomatenpuree, tomaten, kruiden, zout en water toe. Roer continu en kook op laag vuur gedurende 10 minuten.
Breng voor de rijst water aan de kook met een klein beetje gebakken uitjes en een el zout. Voeg de hele kruiden toe en laat het 10 minuten koken. Verwijder de hele kruiden en voeg de geweekte basmatirijst toe. Kook nog 10 minuten.
Zeef het water van de rijst en leg de rijst en de tomatensaus in laagjes in dezelfde pan of pot. Sprenkel de saffraan erover en voeg de resterende gebakken uien toe.
Kook op laag vuur gedurende 25 minuten.
Garneer met verse koriander en serveer.