BE CELENG BASE MANIS

 












  • 500 g hamlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl djahé
  • Snijd 500 g hamlappen in kleine stukjes (dobbelsteen formaat).
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 3 teentjes knoflook fijn.
  • Neem een ruime (braad)pan of wok en braad het vlees op middelhoog vuur in een scheutje olie rondom bruin in circa 3-5 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook even aan bij het vlees. Voeg nu ook 2 ruime tl gemberpoeder toe en schep alles even grondig om.
  • Voeg nu 4-5 el ketjap manis toe en 2 el sojasaus.
  • Schenk ongeveer 200-250 ml water op het vlees samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen met deksel op de pan.
  • Haal na 45 minuten de deksel van pan en voeg 1 (of meer) in ringetjes gesneden rode peper toe. Laat het zonder deksel op iets hoger vuur nog wat indikken tot de gewenste dikte. Dit duurt circa 15 minuten.