500 gr zuurkool
4 pimentkorrels
1 blaadje laurier
1 kg bloemige aardappels, geschild en gehalveerd
zout
1 rookworst naar keuze, in plakjes
plantaardige olie, zonnebloem of koolzaad
250 gr kipgehakt
zwarte peper
100 ml melk
25 gr boter
½ portie gekarameliseerde masala uien, maar als je de hele portie erdoor wilt, ga gerust je gang
4 el gebakken uitjes
Doe de zuurkool in een vergiet en spoel af onder stromend water. Meng met een bodempje water in een pan en voeg de pimentkorrels en laurier toe. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Giet daarna af en vis de pimentkorrels en laurier eruit.
Kook de aardappels in 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water met de deksel op de pan. Giet daarna af.
Verhit een koekenpan en bak de plakjes rookworst krokant in 1 eetlepel olie. Schep uit de pan en bak het kipgehakt op hoog vuur gaar en goudbruin. Bestrooi in de pan royaal met peper en zout. Schep daarna ook uit de pan.
Verwarm de melk met de boter in een grote pan (bijvoorbeeld de pan waar je de aardappels in hebt gekookt) tot boter is gesmolten. Voeg de aardappels toe en stamp fijn. Is de puree nog niet smeuïg genoeg? Voeg dan een extra scheutje melk toe. Wat bakvet van de rookworst en het kipgehakt is ook een goed idee.
Roer daarna de zuurkool, rookworst, kipgehakt en gekarameliseerde masala uien erdoor en warm goed door. Eerst even proeven en als je nog meer uien erdoor wilt: doen! Proef ook goed of je nog meer zout of zwarte peper nodig hebt, breng naar eigen wens verder op smaak.
Serveer de zuurkoolstamppot met een topping van gebakken uitjes. Eet smakelijk :-).
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 - 6 personen.