- 2 eidooiers (of 1 heel ei voor de staafmixermethode)
- 1½ tl mosterd
- 2 tl (witte wijn)azijn
- ¼ tl zout
- 300 ml neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
- (witte) peper
Zorg voordat je begint dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo voorkom je dat de mayonaise gaat schiften.Doe de eidooiers, mosterd, azijn en het zout in een kom en klop alles met een garde of (hand)mixer met garde(s) ½-1 minuut door. Vervolgens kun je de olie toevoegen. Doe dit al kloppend in een heel dun straaltje en begin heel rustig. Als je merkt dat de olie goed wordt opgenomen door het mengsel kun je de olie iets sneller bij het mengsel kloppen, maar blijf vooral wel kloppen. Klop het mengsel nog kort door nadat de laatste olie is toegevoegd en proef de mayonaise. Breng de mayonaise op smaak met wat peper en voeg naar wens andere smaakmakers toe