Ingrediënten
THAISE WOKSAUS
3 teentjes knoflook fijngehakt
2 theelepels sambal oelek flinke theelepels gebruiken
2 theelepels grove mosterd
1 eetlepel gembersiroop
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepels sojasus
3 eetlepels chilisaus flinke eetlepels gebruiken
1 eetlepel honing
1 limoen sap en rasp nodig
2 theelepels sesamolie
100 milliliter water
2 theelepels maïzena
flinke snuf versgemalen zwarte peper
snuf zout optioneel (wij zijn zout liefhebbers)
KRUIDGE RIJST
350 gram rijst ik gebruik graag pandan of basmati rijst
600 milliliter heet water
1 kip bouillonblokje
1 ui gesnipperd
scheutje zonnebloemolie
KIP
450 gram kipdijfilet in kleine stukjes gesneden
snuf versgemalen zwarte peper en zout
EXTRA'S
3 stengels bosui fijngesneden
(zwarte) sesamzaadjes optioneel
seroendeng optioneel
Instructies
BEGIN MET HET KOKEN VAN DE RIJST:
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een
medium kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn.
Voeg een verkruimeld kip bouillonblokje toe en bak deze
een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee en voeg dan het water toe.
Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten
zachtjes koken met de deksel op de pan.
De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen.
Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
MAAK ONDERTUSSEN DE THAISE KIP KLAAR:
Meng alle ingrediënten voor de Thaise saus in een schaaltje.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een
koekenpan en bak de kip samen met een flinke snuf
versgemalen zwarte peper en snufje zout gaar en goudbruin.
(Giet eventueel overtollig kookvocht af)
Voeg de “Thaise woksaus” toe en bak kort mee.
Serveer de kruidige rijst met de Thaise kip. Bestrooi met
bosui en eventueel met (zwarte) sesamzaadje en/of seroendeng.