Kerststol met amandelspijs

 












  • 150 g Aviko Sweet Potato Blokjes, ontdooid
  • 325 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 150 ml volle melk
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 3 el lichte basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 50 g bigarreaux
  • 50 g hazelnoten
  • 75 g gedroogde cranberry’s
  • 300 g amandelspijs
  • Poedersuiker
  • Keukenmachine of mixer met deeghaken, rasp, deegroller, bakplaat met bakpapier

    • Strooi 8 gram zout in een kom. Zeef er de bloem boven. Maak een kuiltje en strooi er de gist in.
    • Verwarm in een steelpan de melk met 50 g roomboter tot de melk lauwwarm en de boter zacht is. Schenk de melk met de boter langs de rand in de kom.
    • Klop het ei los. Voeg de helft van het ei met de kaneel en de basterdsuiker toe aan de bloem. Klop alles in de keukenmachine of met de mixer tot een soepel deeg.
    • Boen de sinaasappel schoon en rasp er de oranje schil af. Snijd de bigarreaux fijn. Kneed de sinaasappelrasp en de bigarreaux met de hazelnoten, de cranberry’s en de blokjes zoete aardappel door het deeg. Vorm er een bal van en laat het deeg afgedekt onder een schone theedoek 1 uur rijzen.
    • Kneed intussen de rest van het losgeklopt ei door de amandelspijs zodat deze iets zachter wordt. Vorm er een rol van 26 cm van.
    • Druk het deeg plat en rol uit tot een lap van 20 x 30 cm. Leg de rol amandelspijs in de lengte op het deeg. Klap het deeg over de spijs tot een halve maan dicht. Leg het brood op de bakplaat en laat afgedekt nogmaals 1 uur rijzen.
    • Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Bak het brood in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
    • Smelt de resterende 25 gram boter. Bestrijk de stol uit de oven met de gesmolten boter en laat afkoelen op een rooster. Bestuif de kerststol voor het serveren royaal met poedersuiker.