Ingrediënten
Voor de kroket
1,5 kg iets kruimige aardappel
2 eieren
1 theelepel nootmuskaat
Behoorlijk wat witte peper
Wat zout
Paneren:
1 soepbord paneermeel
3 los geklutste eieren
Voor de vulling:
500 gr rundergehakt
2 bospeentjes heel fijn gehakt
1 middelgrote gesnipperde ui
1 eetlepel gehakte platte peterselie
3 teentjes gesnipperde knoflook
2 theelepels nootmuskaat
1 eetlepel zoete ketjap
1 eetlepel suiker
Zwarte peper en zout naar smaak
Optioneel: wat bloem om te binden
Kook de geschilde aardappelen, laat afkoelen en stamp tot puree met de 2 eieren. Maak op smaak met de nootmuskaat, wat zout en heel wat witte peper.
Rul de gehakt zonder olie, voeg alle overige ingrediënten toe en gaar het op middelmatig vuur, tot de ui glazig is. Als het gehaktmengsel te vochtig is voor je gevoel, bind het dan met wat bloem.
Maak 16 ballen van de aardappelpuree, druk een aardappelballetje iets plat en maak een geultje in het midden waar je een ruime eetlepel vulling in schept. Vouw de eindes naar elkaar toe en maak een dikke korte kroket. Rol eerst alle kroketten door de paneer meel. Daarna stuk voor stuk door het ei en weer door het paneer meel.
Frituren in zonnebloemolie tot het mooi bruin is. Serveren met chilisaus of écht op z’n indisch met een verse Tjabé Rawit (klein superheet pepertje). Je kunt ze invriezen en voor consumptie opwarmen in de oven