- 1 kilo vastkokende aardappels
- 2 grote uien
- 4 grote appels
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 1/2 liter appelsap
- 1 kippenbouillontablet
- 1 takje verse rozemarijn
- zout en peper
- 150 gram ontbijtspek in plakjes
- olie om in te vetten
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook ze half gaar in water met wat zout. Giet de aardappels af en laat ze uitdampen.
Schil de uien en snijd ze in dunne, halve ringen.
Verhit een koekenpan en bak hier in de spekblokjes, zonder toevoeging van een vetstof, zachtjes uit. Voeg als het spek bijna uitgebakken is de uien toe en bak ze mee tot ze glazig zijn.
Schenk het appelsap in een steelpan, voeg de rozemarijnblaadjes toe en wat versgemalen peper. Breng aan de kook en los het kippenbouillontablet er in op.
Was de appels, haal met een appelboor de klokhuizen eruit en snijd ze in plakken.
Vet een grote ovenschaal met een niet te lage rand in met wat olie.
Verdeel een derde van de aardappels over de bodem van de ovenschaal. Daar bovenop leg je de helft van de appelplakken. Vervolgens verdeel je de helft van het spek en uienmengsel daar overheen. Dan weer een derde aardappels, de rest van de appels en de rest van de uien met spek. Eindig met de laatste aardappels.
Giet het appelsapmengsel over de aardappelschotel met appel en spek. Verdeel de plakjes ontbijtspek over de aardappelen. Bestrooi met de gerookte paprikapoeder.
Verhit de oven voor op 200 graden.
Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, in het midden van de oven en bak het gerecht een in een half uur af. Verwijder na 20 minuten het aluminiumfolie, zodat het ontbijtspek lekker knapperig kan worden.
Serveer de aardappelschotel met appel en spek.