STOOFVLEES IN PEPER ROOMSAUS

 

  • 1 kilo sukadelappen of ander runderstoofvlees
  • zout en peper
  • 3 el mosterd
  • flinke klont boter
  • 2 grote uien
  • 2 el bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 1 pot runderfond van ongeveer 400 ml
  • 2 el zwarte peperkorrels
  • 2 el groene peperkorrels
  • 250 ml kookroom
  • Snijd het vlees in blokjes en kruid rondom goed met peper en zout. Meng het vlees met de mosterd en roer goed door elkaar.
  • Verhit een flinke klont boter in een diepe stoofpan. Bak hier het vlees (eventueel in porties) rondom in bruin.
  • Maak ondertussen de uien schoon en snijd deze in ringen.
  • Voeg de uien toe aan het vlees en bak ze een paar minuutjes mee.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is.
  • Voeg het donker bier en het runderfond toe aan de pan en roer het goed door met de ui en bloem
  • Stamp de zwarte peperkorrels fijn of maal ze fijn in een blender. Voeg toe aan het vlees, roer goed door en doe het deksel op de pan.
  • Laat het vlees 2,5 uur stoven.
  • Haal na 2,5 het deksel van de pan en laat even inkoken tot een wat dikkere saus.
  • Voeg de groene peperkorrels (zonder vocht) toe, samen met de kookroom. Roer goed door.
  • Serveer met frietjes of geroosterde aardappeltjes!