- 800 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
- 500 g gekookte rode bieten
- 125 g spekreepjes
- 100 g brie (optioneel)
- 25 g roomboter
- 1 ui
- 1 Jonagold appel (of Goudreinette)
- 1 rookworst (optioneel)
- 4 el melk
- 2 el scherpe mosterd
- 1/2 tl nootmuskaat
- Zilveruitjes (optioneel)
- Doe 800 g voorgekookte kruimige aardappelen (of vers geschilde) in een ruime pan en zet ze net onder water. Voeg ook een flinke snuf zout toe. Kook de aardappelen circa 15 minuten.
- Bak ondertussen op middelmatig vuur 125 g spekjes licht krokant samen met 1 gesnipperde ui.
- Snijd 500 g voorgekookte rode bieten en 1 appel in kleine blokjes. Voeg de appel toe aan de ui en spekjes.
- Verwarm (optioneel) tegelijkertijd de rookworst 20 minuten in warm (niet kokend) water in een aparte pan.
- Giet de aardappels af en voeg een klontje boter toe samen met een scheutje (warme) melk (circa 4 el), een 1/2 tl nootmuskaat, 1-2 el scherpe mosterd en een flinke snuf zout en peper. Stamp tot een romige puree.
- Meng de gesneden rode bieten door de aardappelpuree en stamp indien gewenst nog wat fijner.
- Voeg de gebakken spekjes, appel en ui toe samen met het bakvet en meng nog even goed door elkaar. Verwarm het geheel nog even.
- Voeg naar smaak extra mosterd toe. Serveer optioneel met zilveruitjes, wat plakjes brie en/of rookworst.