- 600 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
- 300 g rundergehakt
- 100 g geraspte oude kaas
- 50 g roomboter
- 3 grote preien
- 1 ei
- 4 el melk
- 3 el paneermeel (of 1 beschuit)
- 2 el kerriepoeder
- 2 el Dijonmosterd
- 1 tl nootmuskaat
- Verse peterselie (optioneel)
- Meng in een kom 300 g rundergehakt met 1 ei, 3-4 el paneermeel (of 1 verkruimeld beschuitje), 1/2 tl nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper. Draai hier 4 gehaktballen van.
- Bak de gehaktballen rondom bruin en gaar in 15-20 minuten in een flinke klont boter.
- Doe in een andere pan 600 g voorgekookte kruimige aardappelen en zet ze net onder water. Voeg een flinke snuf zout toe en kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar.
- Snijd 3 grote preien (ongeveer 300 g) in ringen en stoof in een flinke klont boter met deksel op de pan. Voeg na 7-10 minuten 2 el kerriepoeder toe en bak al omscheppend even mee tot de aardappelen klaar zijn.
- Giet de aardappels af en voeg een klontje boter toe samen met een scheutje (warme) melk (circa 4 el), een 1/2 tl nootmuskaat, 2 el scherpe mosterd, 100 g geraspte oude kaas en een flinke snuf zout en peper.
- Stamp tot een romige puree en meng vervolgen door de gestoofde prei.
- Voeg naar smaak extra kerrie of mosterd toe. Serveer met de gehaktbal en (eventueel) verse peterselie.