DAGING BALI

 

  • 750 g runderlappen
  • 165 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 2 rode pepers
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier)
  • 1 tomaat
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 citroen (sap)
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl trassi
  • 1 tl djahé
  • Snijd circa 750 g runderlappen in grove stukken en bestrooi rondom met zout. Braad het vlees in een scheut olie rondom bruin.
  • Gebruik de kom van je staafmixer of keukenmachine voor de boemboe. Vul de kom met 2-3 grof gesneden sjalotten, 3 tenen knoflook, 1-2 rode pepers (met zaadlijst), 1 tl gemalen laos, 1 tl djahé, 1 tl trassi en 1 (kleine) in stukjes gesneden tomaat zonder zaadlijsten. Mix tot een gladde boemboe.
  • Voeg de boemboe toe aan de pan met vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg het sap van een 1/2 citroen toe samen met circa 5 el ketjap manis en meng grondig door het geheel.
  • Schenk 1 klein blikje dikke kokosmelk van 165 ml bij het geheel samen met 200 ml water. 
  • Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh toe en 2 salam blaadjes. Laat het geheel nu minstens 2,5 uur zachtjes pruttelen.
  • Laat vervolgens om het geheel wat in te dikken de laatste 30 minuten de deksel van de pan terwijl je af en toe roert.